ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Μετά την κατάδυση σας στην Χαλκιδική δεν πρόκειται να πλείξετε. Εξερευνήστε την μυθική αυτή περιοχή και τους πολιτισμικούς της θησαυρούς, διασκεδάζοντας και φέρνοντας πολλές ευχάριστες αναμνήσεις πίσω στο σπίτι.Τα στοιχεία αυτά κάνουν την Χαλκιδική τον ιδανικό προρισμό διακοπών για όλη την οικογένεια.  Σας προτείνουμε μια λίστα (όχι αποκλειστική) από τα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε και τις δραστηριοτήτες  που μπορείτε να κάνετε, δίπλα ή σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο σας. Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε μας ή απευθυνθείτε στη ρεψεψιόν του ξενοδοχείου σας…

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Στην Ελληνική μυθολογία, η Κασσάνδρα ήταν το πεδίο μάχης ανάμεσα στους Γίγαντες και στους θεούς του Ολύμπου. Πετώντας βράχους μέσα στην θάλασσα, οι Γίγανες προσπαθούσαν να γεφυρώσουν την απόσταση μέχρι τον Ολυμπο κσι να φτάσουν στο βουνό. Η πλούσια μυθολογία που περιβάλλει την Χαλκιδική αποδεικνύει τις γεωφυσικές ιδιαιτερότητες του τόπου καθώς αποτελούσε μια προσπάθεια ερμηνείας τους.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Στο βόρειο τμήμα της Χαλκιδικής μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο των Πετραλώνων, εντυπωσιακό για την μορφή του και τους σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς του. Εκεί, βρέθηκε η παλαιότερη ανθρώπινη μαρτυρία στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για ένα κρανίο αρχανθρώπου που έζησε περίπου 200.000 χρόνια πριν και ανήκει σε μεταβατική περίοδο ανάμεσα στον Ηοmo Erectus και στον Homo Sapiens.

Αγιο Ορος

Το Αγιο Ορος με το σύμπλεγμα των 20 μοναστηριών του είναι πνευματικό κέντρο της ορθοδοξίας από το 1054. Καταλαμβάνει όλη την τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής όπου στο κέντρο της υψώνεται η βουνοκορφή του Αθω στα 2.033 μ., μια από τις υψηλότερες στην Ελλάδα. Το Αγιο Ορος που είναι μέλος του καταλόγου των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ανοιχτό στους επισκέπτες (εκτός από τις γυναίκες) και αυτοδιοικούμενο. Ενας άτυπος τρόπος να επισκεφτεί κανείς την χερσόνησο είνσι με καραβάκι, συμμετέχοντας σε μια από τις κρουαζιέρες που κάνουν τον περίπλου του ποδιού και προσφέρονται καθημερινά απο πολλές τοπικές εταιρίες.

Στάγιρα

Τα Στάγιρα βρίσκονται κοντά στην ανατολική ακτή της Χαλκιδικής και είναι γνωστά ως η γενέτειρα του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και μετά της Σπαρτιατικής, η πόλη καταχτήθηκε και καταστράφηκε από  τον Φίλιππο το 349 π.Χ. ακολουθώντας την τύχη της Ολύνθου. Ο Φίλιππος με σκοπό να τιμήσει τον μεγάλο φιλόσοφο και δάσκαλο του γιού του, του Μέγα Αλέξανδρου, ξανάχτισε την πόλη προσθέτοντας νέες δομές. Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη το 322 π.Χ. , οι συμπολίτες του οργάνωναν για να τιμήσουν την μνήμη του, μια ετήσια γιορτή, τα Αριστοτέλεια. Η παράδοση  συνεχίζεται ακόμα σήμερα. Κάθε καλοκαίρι, πολιτιστικά δρώμενα οργανώνονται σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης που δεν θα σας απογοητεύσει με τα καλά διατηρημένα ευρήματα του.

Αρχαία Ολυνθος

Η Ολυνθος βρίσκεται ανάμεσα στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία, χτισμένη σε δύο λόφους. Ευνοούμενη από την στρατηγική της θέση, έγινε πρωτεύουσα του “κοινού των Χαλκιδέων” το 432 π.Χ. και μια από τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής. Καταστράφηκε το 348 π.Χ. από το βασιλιά Φίλιππο ΙΙ της Μακεδονίας (τον πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου). Η Ολυνθος έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία καθώς οι οικίες της και τα περιεχόμενα τους διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν συγκεντρώθηκαν στο τοπικό μουσείο σχηματίζοντας μια συλλογή αντικειμένων και έργων τένης πολύ ενδιαφέρουσα για τον επισκέπτη.

Αρχαία Μένδη

Η Αρχαία Μένδη ιδρύθηκε κατά τον 8ο π.Χ. Σιώνα, δίπλα στη θάλασσα, στη δυτική ακτή της Κασσάνδρας και υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές αποικίες της Ευβοϊκής Ερέτριας. Η πόλη οφείλει το όνομα της στο αρωματικό φυτό μίνθη, ένα είδος μέντας που ευδοκιμεί ακόμα στην περιοχή.

Γενικά, η Κασσάνδρα με την πλούσια βλάστηση της και την στρατηγική της θέση, προσέλκυσε από πολύ νωρίς, το ενδιαφέρον των κατοίκων της Νότιας Ελλάδας. Αλλες σημαντικές αρχαίες αποικίες είναι η Σκιώνη, Αφυτις, Σάνη, Αιγή, Νέα Πόλις..των οποίων τα σημάδια είναι ακόμα ορατά σήμερα.

Το Ιερό του Αμμωνα Δία στην Καλλιθέα

Το Ιερό του Αμμωνα Δία στην Καλλιθέα βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα, στην πλαγιά και στους πρόποδες ενός δασωμένου λοφίσκου. Ο ναός αποκαλύφθηκε το 1968, αλλά οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και πρόσφατα(2005-2008), με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού κράτους. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, λατρεύονταν στο ιερό τρεις συνδεόμενες θεότητες: ο Διόνυσος και πιθανώς οι Νύμφες, των οποίων η λατρεία ξεκίνησε στο τέλος του 8ου αι. π.Χ., ο Αμμων Ζεύς και ο Ασκληπιός τον 4ο αι. π.Χ..

Αφυτος ή ‘Αθυτος

Δύο ονόματα, δύο χρώματα: μπλε και πράσινο που συνθέτουν ένα μοναδικό καμβά. Η Άθυτος είναι χτισμένη σ’ένα βράχο που δεσπόζει τον Τορωναίο κόλπο σαν ένα φυσικό μπαλκόνι, χαρίζοντας στον επισκέπτη μοναδική θέα. Ολο το χωριό είναι ένα παράδειγμα της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, λιθόκτιστα σπίτια και καλντερίμι εναρμονίζονται πλήρως με την φυσική ομροφιά του τοπίου.

Νέα Φωκαία

Η Νέα Φωκαία ιδρύθηκε το 1922 από κατοίκους της Φώκαιας που κατέφθασαν στην περιοχή ως πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Οι Φωκαείς, οι πρώτοι Ελληνες θαλασσοπόροι, ίδρυσαν την σημερινή Μασαλία της Γαλλίας περί το 600 π.Χ..Η Νέα Φωκαία είναι ένα γραφικό λιμανάκι με ταβέρνες και καφέ πάνω στο κύμα. Το σύμβολο του χωριού είναι ο πύργος του Αγίου Παύλου που χτίστηκε το 1407 στην κορυφή ενός μικρού ακρωτηρίου. Χρησίμευε ως αρχηγείο του Εμμανουήλ Παπά καιτά την επανάσταση του 1821.

Μαρίνα της Σάνης

Είτε έχετε γιωτ, είτε όχι, η Μσρίνα της Σάνης είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής που δεν θα σας απογοητεύσει. Τόσο κοσμοπολίτικη όσο και χαλαρωτική, σας προσκαλεί σ’ένα πολύπλευρο, γεμάτο ζωή, κόσμο. Απολαύστε το μοναδικό μεσογειακό ηλιοβασίλεμα από την παραλία ή περιηγηθείτε στην Piazza με τις επιιλεγμένες chic μπουτίκ της, τα γκουρμέτ εστιατόρια και τα μπαρ.

Νέα Ποτίδαια

Στην αρχή της Κασσάνδρας, βρίσκεται η Ποτίδαια, αρχαία πόλη που χτίστηκε από τους Κορίνθιους περί το 600 π.Χ.. Είναι γνωστή για το κανάλι της, 1.250 μ. μήκος  και 40 μ. πλάτος (σύμφωνα με κάποιες πηγές, πρωτοκατασκευάστηκε το 315 π.Χ.): συνδέει τον κόλπο του ΘερμαΪκού με τον Τορωναίο (ανάμεσα στην Κασσάνδρα και την Σιθωνία). Δυστυχώς, μόνο λίγα σημάδια της αρχαίας πόλης σώζονται σήμερα. Παρόλα αυτά, η Ποτίδαια διατηρεί την γοητεία της ως ένα ψαροχώρι που “φλερτάρεται” από δύο θάλασσες!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων σας περιμένει. Γευτείτε, Παρακολουθήστε, Κινηθείτε...Απολαύστε!

Γαστρονομία

Η Χαλκιδική είναι το ιδανικό μέρος για να γευτείτε τις υγιείς γεύσεις της Μεσογειακής κουζίνας. Πολλά εστιατόρια και ταβέρνες σας περιμένουν για να σας προσφέρουν τα νόστιμα πιάτα τους, παρασκευασμένα με τις πιο αγνές φυσικές πρώτες ύλες.

Το συγκεκριμένο μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την δημιουργία μοναδικών τοπικών προϊόντων: ελιές και λάδι (οι ελιές Χαλκιδικής είναι μια ξεχωριστή ποικιλία), μέλι (από πευκοδάση), κρασιά (από ελληνικές ή γαλλικές ποικιλίες σταφυλιού). Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα τροφίμων ή σε λαϊκές αγορές που οργανώνονται κάθε εβδομάδα σε διαφορετικά χωριά (ρώτηστε στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας για περισσότερες λεπτομέρειες).

Η αναφορά μας στην γαστρονομική πλευρά της Χαλκιδικής θα ήταν ημιτελής εάν δεν αναφερόμασταν στους διαγωνισμούς μαγειρικής και στις τοπικές γιορτές. Το Φεστιβάλ Sani Gourmet, είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μαγειρικής όπου ανερχόμενοι και διάσημοι chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντιούνται για να  δημιουργήσουν μοναδικά πιάτα. Μεταξύ των γνωστών  τοπικών γαστρονομικών εορτών είναι η γιορτή της Σαρδέλας στα Νέα Μουδανιά (μέσα Ιουλίου), το φεστιβάλι Ρακί στα Βράσταμα (14 και 15 Αυγούστου), η γιορτή Μανιταριών στους Ταξιάρχες (στις αρχές Σεπτεμβρίου).

Τέχνη

Στην Κασσάνδρα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε σε πολλές εκδηλώσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.

Σάνη Φέστιβαλ

Για πολλές δεκαετίες, οργανώνεται μια διεθνής καλλιτεχνική συνάντηση, το Σάνη Φέστιβαλ, στον λόφο της Σάνης. Οπως τονίζουν οι διοργανωτές, είναι μια γιορτή πολιτισμού και μουσικής…”που επιτρέπει να σμίξουν στην  ίδια διοργάνωση, άνθρωποι με διαφορετικές διαδρομές και κουλτούρες”.

Φεστιβάλ Κασσάνδρας – Σίβηρη

Διαρκεί από τις αρχές Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου. Κατά τους δύο αυτούς μήνες, και από το 1993, επιλεγμένοι και διάσημοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στο φεστιβάλ αντιπροσωπεύοντας όλα τα είδη τέχνης και ανθρώπινης έκφρασης. Οι κεντρικές διοργανώσεις: συναυλίες, θεατρικές περφόμανς, χορευτικές παραστάσεις διεξάγονται στο αμφιθέατρο της Σίβηρης ενώ παράλληλες διοργανώσεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες κοινότητες της Κασσάνδρας: εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και γραφιστικών τεχνών), προβολές…

Σπορ

Εάν θέλετε να συνεχίσετε να “κινήστε” μετά τις καταδύσεις σας ή σαν μια εναλλακτική για την οικογένεια και τους φίλους σας που δεν καταδύονται, η Χαλκιδική προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για υπαίθριες δραστηριότητες: θαλάσσια σπορ, ποδηλασία βουνού, ιππασία, αναρρίχηση, παρατήρηση πουλιών. Ανεξαρτήτως σαιζόν, μπορείτε να εξασκήσετε τις δραστηριότητες αυτές ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης και την διαθεσιμότητα χρόνου που έχετε. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσετε να εξερευνάτε την απίθανη φύση της Χαλκιδικής.  Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε μας ή απευθυνθείτε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

Θερμά λουτρά

Η Κασσάνδρα έχει τα δικά της  θερμά φυσικά λουτρά στα Λουτρά Αγίας Παρασκευής (ένα από τα αγαπημένα μας καταδυτικά σημεία), στο δυτικό άκρο της χερσονήσου. Σ’ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει βραχώδεις ακτές, πευκόδεντρα και κρυστάλλινα νερά, μπορείτε να απολαύσετε τις χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, σάουνα, χαμάμ, καταιονιστήρες και υδρομασάζ για άτομική ή ομαδική χρήση. Επίσης, είναι διαθέσιμα φυσιοθεραπεία και μασάζ.

Νυχτερινή ζωή

Εάν είστε λάτρης του clubbing, στην Κασσάνδρα θα βρείτε αυτό που αναζητάτε. Η περιοχή γύρω από την Καλλιθέα είναι διάσημη για την νυχτερινή ζωή της, με club στα οποία εμφανίζονται νεότεροι και διάσημοι αστέρες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Εναλλακτικά, εάν θέλετε απλώς να μοιραστείτε με την παρέα σας τις καταδυτικές εντυπώσεις της ημέρας, στιλάτα μπαράκια είναι διασκορπισμένα παντού, αναδεικνύοντας  το τοπικό χρώμα και την ελληνική φιλοξενία

Home
Website design by Gama advertising