ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι άριστες συνθήκες ορατότητας, η απουσία επικίνδυνων ειδών και η εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα καταδυτικών σημείων, κάνουν την Χαλκιδική ένα μέρος κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους αυτοδύτες. Σε φυσικούς κολπίσκους, προστατευμένες περιοχές, “τείχους”, υφάλους, θα ευχαριστηθείτε πραγματικά την κατάδυση σας.

ΚΟΛΠΟΣ ΒΑΛΙΤΣΑ - ΠΟΡΤΟ ΒΑΛΙΤΣΑ

Αριστερή όχθη - Για "ζέσταμα"

Το μέρος αυτό βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κασσάνδρας, σε κοντινή απόσταση από το ακρωτήριο του Παλιουρίου. Η αριστερή πλευρά του κόλπου είναι γνωστή κι ως Πόρτο Βαλίτσα. Ξεκινάτε την κατάδυση σας ακολουθώντας ένα αμμώδες μονοπάτι που διασχίζει ένα λιβάδι απο ποσειδωνία. Μετά, ο βυθός γίνεται βραχώδης και προοδευτικά βαθαίνει κατά επίπεδα σχηματίζοντας γκρέμια ενώ ογκώδη βράχια είναι διάσπαρα παντού. Εδώ, μπορείτε να δείτε σμέρνες, χταπόδια, στείρες, σαργούς.

ΚΟΛΠΟΣ ΒΑΛΙΤΣΑ - "ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ"

Δεξιά όχθη - Ο μύθος της κατάδυσης σε τοίχο

Η είσοδος στο νερό είναι εύκολη παρόλο που η ακτή είναι βραχώδης. Η κατάδυση σας θα ξεκινήσει στα 4-5μ. περίπου, βραχώδεις σχηματισμοί διαδέχονται πολύ γρήγορα  τα λιβάδια με ποσειδωνία. Προοδευτικά πηγαίνετε βαθύτερα μέχρις ότου φτάσετε στον τοίχο. Κοιτώντας προσεχτικά στην πρόσοψη καθώς και στις σχισμές και ανοίγματα του τοίχου, θα δείτε κρινοειδή, αστακούς, καβούρια κι άλλα πλάσματα διαφορετικών μεγεθών και μορφών.

ΚΟΛΠΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ

Ο δημοφιλής

Πριν φτάσετε στο Βαλίτσα, συναντάτε τον κόλπο του Κουρσάρου, γνωστός για τις αμμώδεις παραλίες του. Παρόλα αυτά, η κατάδυση στις δύο μεριές του φυσικού αυτού λιμανιού γίνεται ανάμεσα σε πλάκες και μεγάλους βράχους.  Πλούσια θαλάσσα ζωή έχει βρει καταφύγιο στον όμορφο βραχώδη βυθό όπου κοιτώντας προσεκτικά θα δείτε σμέρνες, σαργούς και ροφούς ενώ αστερίες “μαρκάρουν” τα αμμώδη μονοπάτια.

ΛΟΥΤΡΑ

Απέναντι από τους Θεούς

Αγνωστο στην καταδυτική κοινότητα, το μέρος αυτό είναι μεγαλειώδες διακοσμημένο με κωνικούς βράχους που υψώνονται αρκετά μέτρα πάνω από το νερό. Παρά το ότι δεν καταδυόμαστε βαθιά, ένα προφίλ κατάλληλο για δύτες όλων των επιπέδων, ο βυθός είναι συναρπαστικός: στη δεξιά μεριά επισκέπτεστε μια σειρά από κάνιον και “ανοιχτές” σπηλιές, στη αριστερή μεριά καταδύεστε σ’ένα ύφαλο. Ο βραχώδης βυθός του χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα:  χταπόδια, σαργοί, μπαρμπούνια, αστερίες, γυμνοβράγχια, ανεμώνες…

ΑΥΛΑΚΙ

Το απέραντο γαλάζιο

Το καταδυτικό σημείο, ένα αρχαίο λιμάνι, βρίσκεται στη δυτική όχθη της χερσονήσου της Κασσάνδρας, πριν από τον Θερμαϊκό κόλπο. Ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα νερά του, την ποικιλία της  θαλάσσιας ζωής  και τα όμορφα γκρέμια του. Ο δύτης πηγαίνοντας βαθύτερα, περνάει μέσα από το “αυλάκι” που σχηματίζεται από τα επικλινή βράχια, δεξιά και αριστέρα, μέχρι το μέγιστο βάθος όπου άμμος και όμορφοι βραχώδεις σχηματισμοί εναλάσσονται αρμονικά. Επιπλέον,  είναι λίγο πιθανό να συναντήσει κάποιος άλλους δύτες αλλά όχι και δελφίνια!

ΥΦΑΛΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ

Το Ενυδρείο

Στη χερσόνησο της Σιθωνίας, βρίσκεται η ακτή Καλογριάς. Καταδύεστε στον ομώνυμο σκόπελο που φιλοξενεί πλούσια θαλάσσια ζωή. Η ορατότητα είναι εξαιρετική, η περιοχή προστατεύεται από ανέμους και απαγορεύεται η διέλευση μηχανοκίνητων σκαφών. Συναντάτε ανεμώνες, χταπόδια, καραβίδες, ροφούς, , ιππόκαμπους, γαρίδες και αστακούς.

ΝΑΥΑΓΙΟ "ΜΥΤΙΛΗΝΗ"

Small is Beautiful

Στη δυτική μεριά της Χερσονήσου της Κασσάνδρας βρίσκεται το ναυάγιο Μυτιλήνη (το όνομα του προέρχεται από την ομώνυμη πρωτεύουσα της Λέσβου). Το με γερμανική σημαία φορτηγό πλοίο έχει μήκος περίπου 40 μέτρα  και “ξεκουράζεται”  σε βάθος  20 μέτρων.  Βυθίστηκε το 1961 όταν χτύπησε ένα ύφαλο μετά απο δυνατή θύελλα. Ηταν γεμάτο με μπουκάλια κρασί που ο δύτης συναντά ακόμα  διάσπαρτα μέσα στο σκάφος. Το ναυάγιο είναι αγαπημένο μέρος για δελφίνια και τονάκια όπως και για σμέρνες, ροφούς και σαργούς.  Στρείδια, κοράλια, σπόγγοι και σκώληκες διακοσμούν την επιφάνεια του.

Home
Website design by Gama advertising